Kvant

Elosztott hálózaton működő élőállat és élelmiszer nyomonkövetési, és intelligens szenzorokon alapuló minőségellenőrzési rendszer kifejlesztése

PÁLYÁZATI PROJEKT: KFI_16-1-2017-0423

Projekt részletezése:
A projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0423
Kedvezményezett neve: KVANT Zrt. (Konzorciumi tag: Frontside Kft.)
Projekt címe: Elosztott hálózaton működő élőállat és élelmiszer nyomonkövetési, és intelligens szenzorokon alapuló minőségellenőrzési rendszer kifejlesztése
Szerződött támogatás összege: 223.001.313 Ft
Támogatás mértéke: 65,09 %
A projekt befejezés dátuma: 2019. 11. 30.

Projekt leírása
A KVANT Zrt. a Frontside Kft-vel közösen, 223 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati kiíráson. A közel 343 millió forint összköltségvetésű beruházásból magvalósult az elosztott hálózaton működő élőállat és élelmiszer nyomonkövetési, és intelligens szenzorokon alapuló minőségellenőrzési rendszer fejlesztése.
A projekt eredményterméke egy új, nemzetközi szabványokra épülő, elosztott hálózatban megvalósított, transzparens, hiteles, interoperábilis tranzakció könyvelési rendszer, valamint olyan, optikai és szenzoros méréseken alapuló minőségellenőrző eszközcsalád, amely minden szereplőnek megoldást ad a frissáru megfelelőségének helyszíni ellenőrzéséhez.
Az élelmiszerek minősége, nyomonkövethetősége, a fogyaszthatóság ellenőrzése a világ népességének növekedésével egyre fontosabb feladattá válik.
Azonban az ellátási láncban szereplők informatikai rendszerei, ha egyáltalán rendelkeznek velük, nagyon heterogének, nem interoperábilisak, így egy termék teljes életútjáról (farmtól a kiskereskedelemig) nem lehet képet kapni. Emiatt a minőségi problémák, fertőzések, járványok esetén jellemzően teljes termékvisszahívás történik, amely lassú és költséges.
A másik probléma az élelmiszer minőségének helyszíni (on-site) ellenőrzése, amely jelenleg csak lassú és drága laborvizsgálatokkal történhet (mikrobiológiai vizsgálatok), így csak szórványos, szúrópróba szerű ellenőrzések léteznek. Ez minőségbiztosítási szempontból nem felel meg a végfelhasználók elvárásainak, akik nagy része már most sem bízik a termékeken megjelenő információk hitelességében.
A blockchain alapú technológiák a jövő üzleti alkalmazásainak alapját jelentik, amellyel teljesen demokratikus, vitán felül állóan hiteles rendszerek hozhatók létre. Az üzleti modell szerint az ellenőrzési eszközöket tömeggyártásban olyan kedvező áron érhetők el, hogy azok a fejlődő országokban is költséghatékonyak.