nkfia

PÁLYÁZATI PROJEKT: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00348

Projekt részletezése:
A projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00348
Kedvezményezett neve: KVANT Zrt.
Projekt címe: Járványos állatbetegségek és zoonózisok előrejelzési, felismerési, és nyomonkövetési rendszere blockchain hálózaton, tanítható mesterséges intelligencia alapú predikciós neurális hálóval
Szerződött támogatás összege: 314 623 850 Ft
A projekt megkezdésének dátuma: 2020.03.01
A projekt befejezés dátuma: 2022. 02. 28.

Projekt leírása
A koncentrált, intenzív állattartás egyik legnagyobb veszélyforrása a járványok, melyek globalizált világunkban nagyon gyorsan terjednek. A Kelet-Ázsiában terjedő Afrikai sertéspestis miatt 8 hónap alatt 220-250 millió sertés hullott el. A zoonózisok – az emberre terjedés kockázata miatt – ennél is sokkal komolyabb veszélyt jelentenek.

A járványok korai diagnosztizálása, terjedésének elszigetelése, karantén övezetek minél korábbi létrehozása jelentősen csökkenteni tudja a járvány tovább terjedését, ezzel jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdasági szempontból is fontos állattenyésztés sikeréhez.

A járványok megfékezése komplex feladat, a tervezett projekt összetett megoldást biztosít a hatóságok részére kétféle, mesterséges intelligencia alapú elemzéssel.

  • A tenyészetek egy mobil alkalmazással maguk lesznek képesek néhány adat megadásával, és fotók készítésével, gépi tanulás alapú algoritmus segítségével nagy pontossággal felismerni a külsőleg megjelenő tünettel járól fertőző betegségeket, így azok kivizsgálása gyorsítható. A hatóságoknak járványok megjelenésekor kötelezően kell bevezetniük ezen komponenst, de önálló termékként is értékesíthető tenyésztőknek, húsfeldolgozóknak.
  • A hatóságok nagyszámú releváns adat alapján, neurális háló segítségével képesek lesznek előre látni a járványok terjedési irányait, és ez alapján megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Az elkészülő szimulációs környezet akár a járvány országos méretű gazdasági hatásait is képes előre jelezni.

A rendszer a fertőzött hústermékek gyors visszahívására is kínál megoldást a feldolgozás, csomagolás útjával kapcsolatos adatok hatékony gyűjtésével.

Projektünk innovációja a mesterséges intelligencia használata a képelemzés, illetve a prediktív analízis területén, a kiegészítő komponensekkel a járványelhárítás feladatára komplex egészet alkotva.